Normal lah untuk kita kalau ada masa kita yakin dengan diri dan ada juga masa yang kurang yakin dengan diri sendiri. Tapi apa yang tak normal tu bila asyik rasa tak yakin je dengan diri sendiri. So, apa yang patut korang buat? Jangan risau benda ni lama-lama korang mesti boleh buat punyalah! Okaylah kita kongsikan beberapa cara yang korang boleh buat untuk tingkatkan keyakinan diri korang tu.

Baca sampai habis!

 

JOM SEMAK RESUME

>https://www.empirekerjaya.com/semak

 

 

  1. Keluar dari zon selesa (comfort zone)
Man Standing In Front Of People Sitting On Red Chairs

Foto: freestocksphotopexels.

Kebanyakkan orang rasa takut dan tak yakin dengan diri sendiri sebab terlalu risau dan banyak memikirkan apa yang orang akan katakan pada mereka. Contohnya, terlalul risau orang ketawakan, ejek dan sebagainya. Satu rahsia yang korang perlu tahu..kalau ada orang ketawakan korang tu, itu maksudnya korang dah buat lebih baik daripada diorang dan diorang rasa ‘insecurity complex‘ dekat korang. Diorang rasa insecure dan tak nak tunjuk. Caranya, diorang akan ketawakan korang sedangkan korang takde buat apa-apa salah pun.

So..apa korang kena buat? Biar jelah diorang ni. Korang terus buat apa yang terbaik untuk diri korang untuk tingkatkan keyakinan diri korang tu. Korang boleh juga try masuk kelas public speaking. Kenapa bagusnya korang masuk kelas public speaking ni sebab boleh melatih diri korang untuk tampil lebih yakin bila bercakap di khalayak ramai.

Mula-mula memang korang akan rasa nervous dan sebagainya tapi lama-lama korang dah terbiasa. Tak percaya? korang boleh cuba!

2. Ada circle yang berfikiran positif

Laughing businesswoman working in office with laptop

Duduk dalam circle yang positif sebab kalau korang nak berubah jadi yang lebih bagus lagi daripada sebelum ni, korang kena keluar dari circle korang yang negatif, suka cakap benda yang tak sepatutnya, mempermainkan dan memperlekehkan korang. Tapi, sebaiknya, korang cari circle yang betul-betul boleh bimbing korang jadi lebih yakin dengan diri korang sendiri.

 

JOM SEMAK RESUME

>>https://www.empirekerjaya.com/semak

 

3. Belajar dari kesilapan

Wooden desk with opened copybooks and workbooks placed near chairs with backpacks in light classroom

Semua orang pun ada buat silap. Buat silap tak mengapa tapi korang kena belajar dari kesilapan yang korang buat tu. Ambil pengajaran atas apa yang berlaku dan berusaha sedaya-upaya untuk tak mengulangi kesilapan yang dilakukan. Percaya pada diri korang dan sahut segala cabaran yang boleh mendatangkan pembangunan diri korang! Ingat tu!

 

JOM SEMAK RESUME

>>https://www.empirekerjaya.com/semak