Jika anda mempunyai masalah dan menghabiskan masa yang terlalu lama untuk menyiapkan satu resume yang ringkas, itu bermakna anda mungkin kurang jelas atau tidak tahu untuk buat resume. Penulisan resume yang terbaik hanyalah 1 mukasurat yang padat dengan informasi diri dan ringkas. Tidak perlu resume yang terlalu cantik kerana yang paling penting adalah intipati yang terkandung dalam resume tersebut. Perkara pertama sekali yang perlu anda tahu sebelum buat resume adalah resume mestilah mesra Applicant Tracking System (ATS). ATS ini merupakan software yang digunakan oleh majikan dalam membuat ‘screening’ pemilihan calon. Anda perlu pastikan resume anda menepati ATS tersebut supaya memudahkan proses permohonan kerja yang dilakukan.

  1. Linkedin

Dalam Linkedin, anda diperlukan untuk mendaftar terlebih dahulu dan pastikan akaun anda telah capai akaun all-star (3 star) bagi memudahkan bakal majikan nampak profil anda. Setelah itu, boleh save dalam format PDF ataupun kongsikan profil anda.

2. Kickresume

Setelah anda buat akaun Linkedin, kickresume juga merupakan website mudah untuk anda buat resume dimana website ini memerlukan anda untuk upload profil dari akaun Linkedin (sangat direkomen) kerana ia lebih memudahkan. Lepas log masuk ke akaun kickresume, anda diperlukan untuk menjawab 5 survey ringkas sebelum mulakan dengan website ini. Anda akan diberikan pilihan untuk template resume yang free ataupun berbayar dan save dalam fail PDF.

3. Buildresume

Sebelum menggunakan build resume, anda diperlukan untuk memilih salah satu template ini sama ada traditional template, improved traditional, large dan juga medium large.

4. Cvmaker

Masukkan details diri anda di cvmaker dan resume anda siap!

5. Cakeresume

Cakeresume adalah lebih kurang sama seperti kickreume dimana anda perlu upload resume yang sedia ada dan convert di PDF.

6. Canva

7. Novoresume

8. Zetyresume

9. resume,io

10. resumebuild

Nak tahu tips kerjaya dengan lebih lanjut?

Jom join Telegram Channel kami:

https://t.me/binakerjayaberjaya