Semua orang ada masa yang sama iaitu 24 jam sehari. Tiada orang yang ada masa lebih atau kurang dari orang lain. Ia bergantung kepada kepadatan jadual yang seseorang itu. Pada peringkat awalnya, mungkin agak sukar untuk anda tapi percayalah semuanya akan berjalan dengan jika anda ada semangat dan juga disiplin diri yang tinggi. Jika rasa sukar untuk melakukannya, paksa juga diri anda untuk melakukannya. Namun begitu, bagaimanakah untuk menguruskan masa supaya lebih teratur dalam apa jua yang kita lakukan.

  1. Kenalpasti cara anda menggunakan masa anda dalam satu hari itu

Setiap orang mempunyai cara yang berbeza dalam bagaimana mereka menguruskan tugasan mereka. Anda sendiri yang tahu caranya dan teknik yang digunakan. Contohnya, jika anda menghabiskan masa yang terlalu lama untuk menyiapkan satu tugasan itu sehingga menganggu waktu tidur anda, ini bermakna anda perlu membahagikan masa dengan sebaiknya untuk melakukan tugasan itu di hari yang lain. Jika anda perlu menyiapkan tugasan itu dalam masa satu hari sahaja, maka anda perlu lihat semula kepada tugasan tersebut dan fikirkan cara untuk mengendalikannya.

Brown Wooden Framed Hour Glass

2. Buat jadual harian

Jadual bukanlah satu perkara yang mesti dilakukan, tapi jika anda buat harian, ini secara tidak langsung akan membantu anda untuk melakukan suatu kerja dengan lebih sistematik. Yang penting sekali adalah disiplin untuk ikut jadual yang sudah ditetapkan itu.

Pink Paper on White Desk

3. Tahu apa keutamaan dalam tugasan yang dilakukan

Penting untuk anda tahu apakah keutamaan tugasan yang anda ingin lakukan itu. Kategorikan tugasan itu kepada 3 bahagian iaitu:

a) Penting dan segera

Ini memerlukan anda untuk menghantar atau menyiapkan tugasan dalam deadline yang telah ditetapkan dimana anda perlu menyiapkannya dalam kadar segera.

b) Penting tapi tidak segera

Tugasan dalam kategori ini adalah penting tapi tidak memerlukan tindakan yang serta-merta.

c) Segera tapi tidak penting

Kurangkan, bahagikan tugasan itu kerana ini menyumbangkan kepada hasil. Malah, akan membuatkan anda hilang fokus.

4. Kumpulkan tugasan yang serupa bersama

Jimatkan masa dan tenaga anda dengan cuba untuk melengkapkan kesemua to-do list sebelum mulakan tugasan yang seterusnya. Sebagai contoh, hasilkan satu masa khas untuk menjawab e-mel, membuat panggilan telefon dan juga pengurusan fail.

5. Set had masa bagi setiap tugasan

Ini merupakan cara yang agak efisyen dan efektif untuk dilakukan kerana selain dari anda menyiapkan tugasan itu sehingga ia sudah lengkap, anda juga boleh set masa untuk setiap tugasan itu. Misal kata, anda target untuk buat tugasan A ini dalam masa 1 jam sahaja, jadi anda perlu set masa 1 jam khas untuk tugasan itu. Perhatikan adakah anda capai target had masa itu atau tidak.

Nak tahu tips kerjaya lebih lanjut?

Jom join https://t.me/binakerjayaberjaya