Siapa dekat sini yang rasa malas sangat nak pergi kerja. Setiap kali sebelum tidur mesti rasa berat jer hati sebab esoknya anda semua perlu ke tempat kerja. Itu adalah disebabkan oleh semangat anda untuk bekerja dah pudar atau memang langsung tiada hati untuk bekerja.

Motivasi dan semangat adalah faktor penting dalam menjaga produktiviti dan kebahagiaan di tempat kerja. Tapi kadang-kadang seseorang mungkin merasa kurang bersemangat atau kurang termotivasi untuk pergi ke tempat kerja. Apa punca yang menyebabkan terjadinya perkara-perkara begini? Jom kami kongsikan kepada anda semua punca kenapa perkara ini terjadi kepada anda.

Kurangnya Rasa Minat dalam Kerja.

Salah satu sebab utama mengapa seseorang mungkin tidak semangat untuk pergi bekerja ialah kekurangan minat atau kepentingan dalam pekerjaan itu sendiri. Jika anda berasa terputus hubungan daripada kerja yang anda lakukan, sukar untuk berasa bertenaga dan bermotivasi. Untuk mengelakkan perkara macam itu, cuba cari cara untuk mencari makna atau tujuan dalam kerja anda. Anda boleh cuba menetapkan matlamat jangka pendek dan panjang, atau cari projek yang mencabar dan memotivasikan.

Persekitaran Kerja yang Tidak Sihat

Persekitaran kerja yang buruk atau tidak sihat juga boleh menjejaskan semangat anda untuk pergi bekerja. Jika anda berasa tidak dihargai, tidak mempunyai peluang untuk membangun atau mempunyai konflik dengan rakan sekerja. Dalam situasi seperti ini, penting untuk berkomunikasi dengan bos atau pasukan HR anda untuk mencari penyelesaian. Jika boleh, anda juga boleh cuba mencari peluang pekerjaan di tempat lain yang lebih serasi dengan nilai dan minat anda.

Rakan kerja yang TOXIC

Ini yang paling ramai orang hadap di tempat kerja.

Mentor yang jarang memberi feedback.

Pihak atasan yang tidak pandai berkaitan pengurusan staf.